Wall TyPes
Na de start van de liberalisering in de energiemarkt gingen de meeste bedrijven volgens het shared service model werken. Daarbij werd een nieuwe entiteit in het leven geroepen die de processen voor zowel de Leverancier als Netbeheerder uitvoeren (Het Backoffice bedrijf). Hierbij was het wettelijk noodzakelijk om te zorgen dat medewerkers van het Leveranciers bedrijf niet bij gegevens van de Netbeheerder konden komen. Dus moest er een “grens” opgetrokken worden. Dit kon op twee manieren:
- Berlin wall: De grens wordt bereikt door de systemen te splitsen tussen de Leverancier en Netbeheerder. Hiervoor was dan wel een complete systeem migratie nodig.
- Chinese wall: Bij deze manier komt de grens om het hele systeem te liggen. De Leverancier kan zelf niet meer in het systeem. Makkelijker te implementeren, maar dit beperkte natuurlijk wel de mogelijkheid voor de Leverancier om bij zijn eigen data te komen.
Er is toen gekozen voor de chinees wall constructie. Om daarna toch te zorgen dat de Leverancier bij zijn eigen data kon komen zijn de LEV en NET schema’s (Zie bovenstaande afbeelding) geïmplementeerd. Dit waren twee automatisch gegenereerde schema’s (zeg maar databases) waar door geavanceerde filters alleen de data te zien was waar de marktpartij recht op had.